Bananlar shirin va mazali ekanliklaridan tashqari, juda foydali hamdir. Bu yerda banan iste’mol qilishning ba’zi foydalari keltirilgan:
Oziqlantiruvchi moddalarga boy:
- Kkaliy: Yuqori kaliy darajasi qon bosimini nazorat qilishga va yurak sog’lig’ini yaxshilashga yordam beradi.
- Magniy: Mushaklar faoliyati, suyak sog’lomligi va qon bosimining tartibga solinishiga yordam beradi.
- Kletchatka: Ovqat hazm qilish tizimini sog’lom saqlaydi, to’qlik hissini beradi va ichak faoliyatini muntazamlashtiradi.
- Vitamin C: Antioksidant, immunitet tizimini kuchaytirishga yordam beradi.
- B6 Vitamini: Miyaning rivojlanishi va sog’lom ishlashi uchun muhim ahamiyatga ega.
Energiya manbai:
- Tabiiy shakarlar: Tez va oson hazm bo’ladigan energiya manbasi, bu bananlarni jismoniy mashqlar uchun ajoyib taomga aylantiradi.
Kayfiyatni yaxshilovchi:
- Triptofan: Serotonin ishlab chiqarishni oshiradi, bu esa kayfiyatni yaxshilaydi va uyquni tartibga soladi.
Qon bosimini yaxshilaydi:
- Banan tarkibidagi kaliy va magniy qon bosimini boshqarishga hissa qo’shadi. Ular qon tomirlarini kengaytiradi, bu esa yuqori qon bosimi xavfini kamaytiradi.
Hazm qilish sog’lig’i:
- Bananlar prebiotiklar bo’lib, ular sog’lom ichak bakteriyalari uchun ozuqa bo’ladi. Bundan tashqari, ular ichak tozaligini yaxshilaydi, diareya kasalligining oldini olishda yordam beradi.
Og’riqni kamaytiradi:
- Kaliy va magniy mushaklarning spazmlarini va qisqarishini kamaytirish orqali, og’riqni pasaytirishga yordam beradi, ayniqsa, jismoniy mashqlar bilan bog’liq mushak og’rig’lariga qarshi.
Xotirani yaxshilaydi
- Banandagi B6 vitamini va magniy xotira va bilim olish funksiyalarini qo’llab-quvvatlaydi.
Eslatmalar:
- O’ta pishgan, dog’lari bo’lgan bananlar ko’proq antioksidantlarga ega bo’ladi.
- Bananni iste’mol qilishda me’yorga rioya qiling. Juda ko’p banan iste’mol qilish qorin og’rishi va ich ketishiga olib kelishi mumkin.
- Agar siz sog’lig’ingizga oid qandaydir muammolaringiz bo’lsa, banan iste’mol qilish miqdorini shifokor bilan maslahatlashishingiz kerak.